עני הגון

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 05/08/21 08:18 כז באב התשפא

שאלה

1. האם מי שיש לו דירה בשכונה יוקרתית ומסרב למכור אותה למרות החובות הכבדים , הוא עני הגון ?

2. האם מי ששקוע בחובות כבדים ועושה חתונה באולם עם תפריט יקרה הוא עני הגון ?

3. האם מי שלוקח על עצמו משכנתא שמעל יכולת ההחזר שלו , הוא עני הגון ?

תשובה

שלום וברכה

א. לא. לעולם ימכור אדם את כל מה שיש לו ואל יזדקק לבריות. אולם, כמובן שיש לבחון כל מקרה לגופו, וגם להיזהר מהביטוי "כל אשר יש לו", אולם אי אפשר לראות בזה "עני הגון". אני מבקש שוב להדגיש כי אני כותב באופן עקרוני בלבד, אבל כאשר עוסקים באדם מסוים צריך להיזהר מלשפוט.

ב. כנ"ל. שוב, לעתים הדבר אינו תלוי בו, אלא בצד השני. לא זו בלבד, אלא שלעתים דווקא הנמצאים במצב כלכלי קשה חשים לצערי צורך ל"תת לבת שלהם את הכל" ולעשות חתונה שלא תגלה את מצוקתם ברבים. לכן, צריך להיזהר מלשפוט. אולם הדבר הנכון לעשות כדי להיות "הגון" הוא לרתום את כולם לחתונה שמחה ומאושרת, שאינה תלויה בצורתה החיצונית.

ג. כנ"ל.

אני חש מבין השורות כי הדברים האלה עלולים להיות כלי נשק במאבק ובמלחמה. לכן אדגיש שוב כי צריך להיזהר בשיפוטו של אדם.

כל טוב "וחי אחיך עמך".